Podziękował za życzenia urodzinowe, które znalazłem wczoraj w swojej skrzynce.
Proszę o pomocy,porady....
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
marcinowski1983
Proszę o pomocy,porady....
Witam
Piszę tego posta,bo jestem zasra...m laikiem w car audio. jeśli zaśmiecam forum, to z góry przepraszam. Chciałbym jednak prosić o kilka konkretnych porad w sprawie (taniego) audio.
Posiadam: RADIO PIONEER DEH40MP http://www.ceneo.pl/390029
Seryjne głośniki: 2 basowe w drzwiach z przodu+2 gwizdki przy lusterkach
2 glosniczki(malutkie) przy sterowaniu szybami w tyl. drzwiach
2 malutkie owale(chyba) na samym tyle(wersja kombi)
Tak więc zwykle seryjne audio, za wyjątkiem radia. Wymieniłem radyjko z tą myślą, że poprawi się dźwięk, ale...stało sie zupełnie odwrotnie. Basów nie mogę podkręcić,bo glosniki charczą, poza tym gwizdki tez juz nei dają rady i dziwnie (nieczysto) brzmią. Sądzę, że najlepiej bedzie wymienic gwizdki i glośniki. i tutaj kilka pytań:
1. Jakie głośniki w drzwi polecacie - takie żeby nie wymagały dodatkowego wzmacniacza, a dobrze zagrały pod tym Pionkiem?
2. Jakie polecacie gwizdki?
3. Warunkiem jest niska cena za w miare rozsądny sprzęt(wiem, wiem takie rzeczy tylko w Erze), myśle ze max 400zł za calość.
4. Czy wymienie wszystko sam? ( nie bede potrzebowal nic docinac, doklejac?) szczerze powiem nie chialbym kleic dystansow itd
5. JAk wymienić gwizdki? Przyznam się ze już zdejmowałem z ciekawości oslonki plastikowe przy nich i widzialem tam glosnik wysokotonowy jak na dloni, jednak nie wiem czy wystarczy nowe gwizdki tylko podlaczyc zamiast tych starych, czy moze doklada sie jeszcze jakis "rozdzielacz" na tony wysokie?, a moze takie cos juz jest tam wbudowane?)
6. Zapomniałbym , wazne dla mnie jest to aby dzwiek byl w miare dobrej jakosci i maksymalnie glosny jak na mozliwosci mojego radia. Nie chce bowiem pchac sie w dodatkowe koszty takie jak wzmacniacz
Mam nadzieje,ze ktos te wypociny przeczyta, poradzi mi cos i wylumaczy co i jak tak "na chlopski rozum" :P
Ps: najlepsze by byly linki do sprzetu
Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam :szeroki_usmiech
-
Sigma_74
Komentarz
-
Dokładnie, do Nexusa.
Najpierw Ci powie żebyś wygłuszył drzwi. To podstawa. Bez tego reczej nic nie osiągniesz. Zresztą zrozumiesz jak zobaczysz co jest w drzwiach.
Autorus :szeroki_usmiechhttp://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
Budowa mojego domku MURATORZE
----------------------------------------------------
Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm
Komentarz
-
-
1, wywal wszystkie głośniki
2, kup system odseparowany na przód (tweetery woofery i zwrotnice)
3. bez ingerencji w drzwi (przynajmniej prowizoryczne wygłuszenie i ring z mdfu) basu nie będzie)
4, bez wzmaka system zagra na pół gwizdka tzn nie bedzie to grało z wykopem
moje rady :
dozbieraj troche kasy i zajmij sie drzwiami mysle że w kwocie 250 zł juz poprawisz sporo, potem kup głośniki na kocu warto by było rozejrzeć się za wzmakiem np starsze sony czy Alpine graja całkiem całkiem i mozna je dostać za około 250 zł
Komentarz
-
-
400 pln to trochę mało... Tak jak napisał W1Michał potrzeba ok. 250 pln na wygłuszenie ( np. Dynamat ), 38 pln na dystanse MDF www.powe.com.pl i ok. 300 pln na dzielony system na przód ( midbass + tweeter+ zwrotnica ) np. GroundZero dostępny u Nexus6-a a do obejrzenia TUTAJ. Reszta to twoja robota, ale naprawdę warto, bo różnica jest kolosalna...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
marcinowski1983
ok, dzięki za pomoc, czekam na wiecej :P
kowal2002 mam pytanie: jak graja te glosniczki ground zero pod samym radiem( w moim przypadku 4x50w) ?? No i czy te tweetery ktore tam są bedą pasowały bez zadnych przeróbek w miejsca oryginalnych wysokotonowców?
Komentarz
-
Zamieszczone przez marcinowski1983ok, dzięki za pomoc, czekam na wiecej :P
kowal2002 mam pytanie: jak graja te glosniczki ground zero pod samym radiem( w moim przypadku 4x50w) ?? No i czy te tweetery ktore tam są bedą pasowały bez zadnych przeróbek w miejsca oryginalnych wysokotonowców?
Co do wzmacniacza to jasne, że było by lepiej, ale drzwi i głośniki musisz obowiązkowo zrobić w obu wypadkach ( ze wzmakiem, czy bez ) więc najpierw oceń jak to gra na radiu a jak Ci będzie mało to dołożysz wzmacniacz...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6Zamieszczone przez W1Michałno dynamatem za 250 zł to bedzie ciezko drzwi wygłuszyć
Nastraszycie chłopaka, że musi przygotować min. 1000 pln, żeby wogóle zacząć i zaraz stwierdzi, że ten jego obecny system nie jest taki zły i w sumie to może zostać tak jak jest... :wink:
P.S.
Dobra zamiast "Dynamat" powinienem napisać "taśma Soudal" - 200 pln + "własna inwencja" - bezcenna.
Ja miałem tak zrobione poprzednio w Cordobie i teraz w OII jako "starter kit" i póki co jest na tyle dobrze, że wstrzymam się z "dynamatowaniem" do czasu kiedy dojrzeje we mnie decyzja o wymianie całości...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
lec
QBA, nie jest - sa różne progi odczuwania kiedy cos dla kogos gra dobrze (czyt. wystarczająco). Koledze ktory zadal pytanie inicjujace watek sugerowalbym raczej na razie wylaczenie tylu a z prozdu inwestycje w postaci zestawów dwudrożnych za troche wiecej niz 300-400 zł i nawet na wspomnianym radyjku bedzie to gralo juz jako tako
IMO w kwestii mat do przy dobrym sprzecie spelniajace one bardziej role izolatora akustycznego dla otoczenia z zewnątrz niż "poprawiacza" dźwieku wewnątrz. Jesli ktos decyduje sie na zestawy glosnikowe w wersji ECONO (a taki sa dla mnie wspomniane GroundZero GZTC 16 MK2 ) to trzeba sobie pomagac matami...
to tyle od takiego "lajkonika" jak ja :P
Komentarz
-
Zamieszczone przez lecIMO w kwestii mat do przy dobrym sprzecie spelniajace one bardziej role izolatora akustycznego dla otoczenia z zewnątrz niż "poprawiacza" dźwieku wewnątrz
w O I główna rola "wytłumienia to poza zmniejszeniem rezonansów blach drzwi,
to stworzenie ZAMKNIETEJ komory do pracy głośników nisko-średniotonowych :szeroki_usmiech
nawet fabryczne głośniki grają znacznie lepiej gdy stworzy im się lepsze warunki do pracyWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
lec
-
lec, tak jak napisał Nexus6 wytłumienie matami rezonansów blachy i przede wszystkim stworzenie zamkniętej komory dla głośników to podstawowy i jedyny ( poza skrzynkami ) sposób na poprawienie jakości dźwięku wewnątrz auta. Wytłumienie dźwieku "na zewnątrz" to tylko skutek uboczny, którego nikt nie bierze pod uwagę ( no może poza tymi "umc, umc..." ).
Wymiana głośników nawet na najlepsze, bez zrobienia reszty ( mocowanie, wytłumienie itd ) praktycznie nic nie zmieni, bo prawa fizyki są nieczułe na "kasę"...
PS
Zgadzam się z tobą w tym, że każdy ma swój "próg zadowolenia" i każdy sam powinien ocenić czy osiągnięty wynik akustyczny jest dla niego zadowalający...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
marcinowski1983
Dzięki za pomocne wypowiedzi. Zdecydowałem sie na te glosniczki podane wyzej w linku... i wygluszneie drzwi matami. Dodatkowo na tył wrzucam JL AUDIO (sub) i myśle ze to powinno wystarczyc ( jak dla mnie). W tej chwili brakuje mi basu, no i sopran tez ni jest super czysty na starych gwizdkach...mam nadzieje ze te nowe glosniczki beda graly lepiej i o to mi chodzi, natomias basem zajmie sie SUB.
PS: zapomniałbym plany planami, ale ostatnio znika mi plyn chlodniczy i jesli sie okaze ze to jest cos powaznego to CAR AUDIO poczeka :?
A moze jest ktos z Łowicza, Łodzi lub okolic, które pomogły by mi zdiagnozować co może być przyczyną? Ewentualnie jeszcze zajrzeć fachowym okiem, co jeszcze jest do zrobienia (według mnie troche głośno pracuje...słychać chyba popychacze, ale nie wiem czy tak być powinno czy nie i chyba alternator dziwnie buczy - brzeczy wkurza mnie to, a nie chce dawac auta do ASO, bo wiem ze jak zaprowadze i zostawie, to wcisą mi każdy kit, a ja bede płacił )
Komentarz
-
lec
kowal 2002, to zapraszam na odsluch do mnie. Mialem wytlumione jedynie przednie drzwi i czesc wytlumienia poszla w kosz po tym jak musialem wymieniac podnosniki szyb w obu drzwiach.... Poza tym ze dyskoteka na zewnatrz rowniez slyszalna no i tym ze drgania sie przenosza na elementy samochodu to jakos na jakosc nie narzekam i nie biegne ponownie wytlumiac....
powtarzam, absolutnie nie neguje pozytywnych apsketów wytlumiania matami, uwazam jednak ze stajac przed wyborem zakupu mat, majac byle jakie glosniki , np serie - a przeznaczenia tej samej kasy (a para dzwi to ok 700 zł) na porzadne dwudrozne glosniki na przod to wybralbym to drugie rozwiazanie gdyz:
- efekt zalozenia dobrych glosnikow nawet bez wytlumienia bedzie i tak sporo lepszy niz dolozenie wytlumienia do slabych glosnikow
- po jakims czasie mamy mozliwosc poprawienia dodatkowo dzwieku jeszcze matami
innymi slowy wydac 700 zł wolalbym najpierw na glowniki gdyz efekt bedzie przy takim samym wydatku 2x lepszy
Komentarz
-
Zamieszczone przez lecnnymi slowy wydac 700 zł wolalbym najpierw na glowniki gdyz efekt bedzie przy takim samym wydatku 2x lepszy
w wersji fabrycznej zaraz za głośnikiem masz folię lub gąbkę,
czyli głośnik gra w komorze o pojemności netto rzędu 0,1 - 0,2 l - ŻADEN głośnik nie zagra porządnie w takiej objętości
niestety ale rozsądnym wyjściem jest NAJPIERW stworzyć głosnikom warunki do pracy,
a dopiero potem kombinować z wymianą przetworników
[ Dodano: Pon 22 Paź, 07 11:37 ]
Zamieszczone przez lecuwazam jednak ze stajac przed wyborem zakupu mat, majac byle jakie glosniki , np serie - a przeznaczenia tej samej kasy (a para dzwi to ok 700 zł) na porzadne dwudrozne glosniki na przod to wybralbym to drugie rozwiazanie
normalny koszt takiego tłumienia to max. 300 zł za materiały i max. 200 zł za robociznę
[ Dodano: Pon 22 Paź, 07 11:39 ]
Zamieszczone przez lecefekt zalozenia dobrych glosnikow nawet bez wytlumienia bedzie i tak sporo lepszy niz dolozenie wytlumienia do slabych glosnikowWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
lec
Nexus6, ja podalem kwote 700 zł za pare dzrzwi, nie wiem jak Ty liczyles....
odnosnie ostatniej wypowiedzi, dla Ciebie bzdura, dla mnie opinie conajmniej kilku kierowników , ktorzy zmienili papier na cos lepszego mimo braku jakiegokolwiek wytlumienia.
Komentarz
-
Nexus6
lec z budżetem 700 pln zrobiłbym tak jak napisałem wcześniej: GZTC 16MK2 (300pln), dystanse MDF (40pln), taśma Soudal 2 rolki 30cm x 10mb = 6m2 ( ok. 200 pln ), pianka pod tapicerkę (10 pln), plastikowe zaczepy do tapicerki, taśma dwustronna, silikon neutralny, 6-pak browara, inne pierdółki (50pln). Zostaje 100 pln na sobotnią imprezę a dźwięk i tak jest lepszy niż ten po wsadzeniu głośników nawet za 1000pln, bez żadnych przeróbek...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
lec
Komentarz